20/9/11

Τέλος η κτηνοτροφία στην Ηπειρο

Η αμερόληπτη Ελληνική δικαιοσύνη έκρινε πως οι επί μισό αιώνα κάτοχοι της ΔΩΔΩΝΗΣ, απλοί κτηνοτρόφοι - συνεταιριστικές ενώσεις, πρέπει άμεσα να τα μαζεύουν. 
Δικαστική νίκη για την ΑΤΕ επί των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών-μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» ανοίγει ακόμη περισσότερο το «δρόμο» για την πώληση της τελευταίας μέσω διεθνούς διαγωνισμού

Δικαστική νίκη για την ΑΤΕ επί των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών-μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» ανοίγει ακόμη περισσότερο το «δρόμο» για την πώληση της τελευταίας μέσω διεθνούς διαγωνισμού. 
Ειδικότερα, η διαμάχη για την παλαιότερη απόκτηση από την ΑΤΕ μετοχικού ποσοστού 7,7% της «Δωδώνη», εκτός από το αρχικό 60% που κατείχε, λήγει προσώρας με επικράτηση της τράπεζας, η οποία κέρδισε την υπόθεση τόσο πρωτόδικα όσο και στο δεύτερο βαθμό.
Ετσι απορρίφθηκαν οι σχετικές αγωγές των ΕΑΣ-μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας και πλέον η ΑΤΕ κατοχυρώνει χωρίς αμφισβήτηση την καταστατική πλειοψηφία, δυνάμενη πλέον να προχωρήσει σε κρίσιμες αλλαγές, οι οποίες οδηγούν στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διατηρεί.
Επομένως η ΑΤΕ μπορεί να μεταβάλλει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μετόχων, το άρθρο 8 του καταστατικού, που μέχρι στιγμής προβλέπει ότι εάν η τράπεζα θέλει να αποχωρήσει από τη «Δωδώνη» οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (που είναι μέτοχοι μειοψηφίας) με βάση την αξία της εταιρείας που καταγράφεται στους ισολογισμούς.

Προς νέα συνέλευση

Η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης είναι πια το μόνο που απομένει, καθώς η τελευταία στις 3 Αυγούστου αναβλήθηκε υπό το βάρος των πιέσεων και των αντιδράσεων από τους συνεταιριστές και τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνη», εκτός από την ΑΤΕ, συμμετέχουν με 24,78% η ΕΑΣ Ιωαννίνων, με 0,55% η ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας, με 2,90% η ΕΑΣ Πωγωνίου, με 2,40% η ΕΑΣ Πρεβέζης και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας.
Οι εκπρόσωποι των μετόχων-συνεταιριστών και των κτηνοτρόφων επιμένουν στη θέση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε αλλοίωση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας και πως εάν η ΑΤΕ θέλει να αποχωρήσει, το υφιστάμενο καταστατικό ορίζει τι πρέπει να γίνει.
Δημήτρης Διαμαντίδης
Εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ»
Copyright © 2014 frizArta | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top