2/8/11

Τύφλα νάχει το Ρόσγουελ

Το Σχέδιο Ρόσλερ για την Ελλάδα
OΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Το πιο επίμαχο από τα 16 σημεία είναι πάντως εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία «ιδιαίτερων οικονομικών ζωνών» οι οποίες θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και θα διέπονται από αυτοτελές «φορολογικό, εργασιακό και σχεδιαστικό δίκαιο».
Υπό μελέτη είναι η δημιουργία κατ΄ αρχάς τεσσάρων ζωνών,όπως για παράδειγμα σε μεγάλα λιμάνια. «Τα πρότυπά τους βρίσκονται στην Ασία, όπως στην Κίνα και στην Κορέα» λέει ο κ.Μάτες. «Σε αυτές θα υπάρξει ενδεχομένως περικοπή μισθών,μείωση φόρων και διευκόλυνση των απολύσεων,αν έτσι θα εξυπηρετείται η άνοδος της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης». Τυχόν «επιτυχία» τους θα οδηγήσει κατόπιν στην περαιτέρω διάδοσή τους- στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Η εγκαθίδρυση τέτοιων ζωνών φαίνεται πάντως εξαιρετικά δύσκολη. Κυρίως επειδή στην Ευρωπαϊκή Ενωση ισχύει ένα και μοναδικό εσωτερικό δίκαιο. Τυχόν παραβίασή του- ακόμη και με την αναμενόμενη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης- θα πυροδοτούσε αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό έχει γίνει προφανώς αποδεκτό και από την Αθήνα. «Η Γερμανία είναι ο ισχυρότερος βιομηχανικός παίκτης στην Ευρώπη» λέει ο Γιούργκεν Μάτες.
Επόμενο είναι λοιπόν να τη βλέπει και η Ελλάδα ως τον κατ΄ εξοχήν στρατηγικό εταίρο της. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι οι γερμανικές επενδύσεις στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο. «Η Γερμανία εφορμά σε ολόκληρη την υφήλιο» έγραψαν πριν από λίγες ημέρες χαρακτηριστικά οι «Financial Τimes Deutschland». Σε λίγο, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η χώρα αυτή θα γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής και στις επενδύσεις.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι Γερμανοί επενδύουν «στα τυφλά». Οι «σιδερένιες» αρχές τους είναι «νομική ασφάλεια» και «ευνοϊκό περιβάλλον». «Ξέρουμε να περιμένουμε μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι οι επενδύσεις μας θα αποφέρουν υψηλά και ασφαλή κέρδη» λέει το ίδιο στέλεχος του ΒDΙ που επιθυμεί να μείνει ανώνυμο. «Αυτό θα συμβεί και με την Ελλάδα- αν οι Ελληνες πάρουν κάποτε εξ ολοκλήρου τα κατάλληλα μέτρα γι΄ αυτό».
Copyright © 2014 frizArta | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top