3/8/11

Δυστυχώς!!!

Από την ΓΝΩΜΗ

Μόνο απ’ την πατρίδα του ΔΕΝ τιμήθηκε!


Οι παράγοντες της Άρτας, ακόμη να αντιληφτούν την τεράστια προσφορά του ΤΑΚΗ ΣΟΥΚΑ στο λαϊκό τραγούδι…


Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ



Με καθυστέρηση ανακάλυψα ένα πολύ καλό αφιέρωμα της εκπομπής «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» του Σπύρου Παπαδόπουλου, στον κορυφαίο, εν ζωή, έλληνα συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού Τάκη Σούκα, που κατάγεται απ’ το Κομπότι και ως μικρό παιδί έζησε και εργάστηκε στην Άρτα, ενώ τα πρώτα μουσικά του βήματα έκανε και στην ιστορική Φιλαρμονική του ΣΚΟΥΦΑ.
Την ώρα που κορυφαίοι της ελληνικής μουσικής σ’ αυτή την εκπομπή, αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία, δηλώνουν ότι ο Τάκης Σούκας, είναι ένα απ’ τους τελευταίους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού, με το επί πλέον προσόν, ότι προέρχεται απ’ την παραδοσιακή μουσική γνωρίζοντας τους δρόμους, μέσα απ’ τους οποίους έπρεπε να περάσει στην λαϊκή μουσική, εμείς εδώ στην γενέτειρά του, είτε στο Κομπότι, είτε στην Άρτα, κάνουμε πως δεν έχουμε μάθει τίποτα γι’ αυτόν τον θρύλο της λαϊκής μουσικής.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, για να αντιληφτούμε με μέγεθος του λαϊκού καλλιτέχνη, ο οποίος λαμβάνει καθημερινά προσκλήσεις για να πάρει μέρος εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν του. Να θυμίσουμε μόνο ότι έχει γράψει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη, του Στράτου Διονυσίου, του Γιώργου Νταλάρα, της Χαρούλας Αλεξίου, της Πίτσας Παπαδοπούλου, της Ελένης Βιτάλη και πολλών άλλων μεγάλων του ελληνικού τραγουδιού. Έχουν να το λένε πάρα πολλοί. Ήταν ιδιαίτερο το πάθος του Καζαντζίδη, όταν τραγουδούσε κομμάτια του Τάκη, να διακόπτει και να λέει «γεια σου Τάκη Σούκα». Η φωτογραφία είναι από κοινή συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει οι δυό καλλιτέχνες στη ΝΕΤ και τη Σεμίνα Διγενή.
Απλός και ιδιαίτερα σεμνός άνθρωπος ο Τάκης Σούκας, το υπερτόνισαν πολλοί διακεκριμένοι μουσικοί στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, δεν είδε ποτέ τον εαυτό του ως μεγάλη φίρμα, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για νέους καλλιτέχνες τους οποίους βοήθησε και σήμερα αποτελούν τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού μας τραγουδιού. Στον Τάκη Σούκα οφείλουν σήμερα την παρουσία τους στο λαϊκό τραγούδι και το δηλώνουν.
Δεν χρειάζεται να πλατειάσουμε στην ιστορία του Τάκη Σούκα είναι γνωστή και φυσικά δεν είναι η αναζήτηση του σημειώματός μας. Η αναζήτηση αφορά στο πως η Άρτα, τον έχει αντιμετωπίσει και η διαρκής μας αγωνία, γιατί αυτή η πόλη, αυτή η περιοχή, δεν δείχνει την ευαισθησία για τα παιδιά της, που στην τελική ανάλυση την διαφημίζουν πάρα πέρα. Τι να πούμε, ότι στο συγκεκριμένο αφιέρωμα της κρατικής τηλεόρασης, η Άρτα είχε την τιμητική της… Αλλά ποιος να το αξιολογήσει αυτό…


Στην Άρτα


Τέλος πάντων. Τι να τα λέμε αυτά γενικά… Ας δούμε κάποια γεγονότα. Τον συναντήσαμε  πριν έξι περίπου χρόνια στην Άρτα. Είχε αποδεχτεί πρόσκληση να κάνει μια συναυλία στην Άρτα, κάνοντας το χατίρι τη Νάνσης Λιαροκάπη, η οποία είχε πει κάποια κομμάτια του Τάκη Σούκα, σ’ ένα δίσκο που η ίδια κυκλοφόρησε.
Ήρθε ο άνθρωπος με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Σοφία Βόσσου και θεώρησε ότι θα έχει την δυνατότητα να κάνει μια συναυλία στο μικρό θέατρο του Κάστρου. Είχε ατυχήσει. Η ανοργανωσιά ήταν χαρακτηριστική… Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για το πώς θα γίνει η συναυλία… Τέλος πάντων έγινε και αν δεν κάνουμε λάθος, ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει λάβει ούτε τα έξοδα που έκανε γι’ αυτή την διοργάνωση. Παράπονο που ο ίδιος μπορεί να μην το έχει εκφράσει ποτέ, αλλά ως γεγονός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Είχαμε συζητήσει τότε μαζί του στο «ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ» και η ιδέα μας για να συνεργαστεί με τους φορείς της περιοχής, στην προσπάθεια ανάδειξης του λαϊκού τραγουδιού, του φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Και σε δηλώσεις του, τότε στην «ΠΡΩΙΝΗ» δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του να κάνει κάποια πράγματα για τον τόπο του.
Σιγά μην τον άκουσε κανένας… Οι άνθρωποι που ήταν εκείνη την εποχή μας οι εκπρόσωποί μας και θα έπρεπε να διαθέτουν περίσσεια ευαισθησία για τέτοια θέματα, έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να δείξουν πως δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ότι τον δικό σου άνθρωπο, πρέπει να τον τιμάς όπως του αξίζει, ανάλογα με την τεράστια προσφορά του.
Από εκείνη την εποχή, με κάθε ευκαιρία προβάλλουμε την ίδια πρόταση. Η Άρτα να τιμήσει τα παιδιά της. Αυτά τα παιδιά που την κάνουν γνωστή και πάρα πέρα… Την δοξάζουν και την διαφημίζουν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τάκη Σούκα. Είναι επιβεβλημένο, η πατρίδα του να κάνει μια βραδιά αφιερωμένη στον ίδιο και την προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι και κατ’ επέκτασιν στον λαϊκό μας πολιτισμό.
Δεν μπορούν να συνεργαστούν οι Δήμοι Ν. Σκουφά και Αρταίων, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και άλλοι μαζικοί πολιτιστικοί φορείς της περιοχής μας να συνεργαστούν και να γίνει αυτό που έπρεπε από καιρό να γίνει στην Άρτα. Μια βραδιά τιμής στον ίδιο και το έργο του. Να έρθουν στην Άρτα, όλοι οι (εν ζωή) κορυφαίοι του λαϊκού τραγουδιού που συνεργάστηκαν με τον μεγάλο συνθέτη, να έρθουν οι ειδικοί που έχουν αναλύσει το έργο του και να μείνει στην ιστορία η ανταπόδοση της τιμής που έκανε αυτός στην Άρτα.
Θα πείτε δύσκολα θέματα βάζουμε, στους αξιότιμους εκπροσώπους μας. Έχουν να ασχοληθούν με άλλα θέματα. Πως θα δείξουν ότι είναι παράγοντες και τίποτα άλλο.
Όμως εμείς είμαστε εδώ και θα επιμείνουμε. Κάποτε αυτή η περιοχή, αυτή η πόλη, θα πρέπει να τιμήσει τα παιδιά της. Αυτά τα παιδιά, που απ’ το τίποτα και με ιδιαίτερη σεμνότητα, έγραψαν την δική τους ιστορία.
Πρώτος μεταξύ ίσων σ’ αυτή την αναζήτηση ο Τάκης Σούκας.
Copyright © 2014 frizArta | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top