8/7/11

Τα νιάτα τα πρασινομπερμπάντικα

Αθήνα, 19/11/1978
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Φ.Ε.Ε. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Νέες και Νέοι,

Συμπληρώνονται φέτος πέντε χρόνια από τότε που τα ηρωικά νιάτα της πατρίδας μας και μαζί τους και ο λαός της Αθήνας, ο λαός της Ελλάδας έδινε τη μάχη ενάντια στη χούντα, στο φασισμό και στον ιμπεριαλισμό, για τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Εθνική Ανεξαρτησία.

Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς, που έπεσαν το Νοέμβρη του 1973 εδώ στο Πολυτεχνείο, για την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Τιμάμε σήμερα όλους αυτούς, που αγωνίστηκαν ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία, αυτούς που γνώρισαν τις φυλακές και τις εξορίες, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα μας.

Τιμάμε σήμερα την αδούλωτη νεολαία και τον περήφανο λαό μας, που δεν κατέβασαν ούτε για μια στιγμή τη σημαία του αγώνα, για μια Ελλάδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Δημοκρατική.

Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Νέες και Νέοι,

Ο λαϊκός ξεσηκωμός του Νοέμβρη ήταν η κορυφαία αντιφασιστική, αντιϊμπεριαλιστική εκδήλωση της πάλης του λαού μας, στη διάρκεια της δικτατορίας.

Το Πολυτεχνείο έγινε το κάστρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Εδώ ενώθηκαν οι φωνές των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων ελλήνων ενάντια στη χούντα των στρατιωτικών και τους υποστηρικτές τους, τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ.

Η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου είναι καθιερωμένη στη συνείδηση του λαού μας, σαν μια ζωντανή εθνική επέτειος και δεν είναι μια απλή γιορτή. Οι στόχοι του Πολυτεχνείου αποτελούν εθνική υποθήκη. Υπάρχει ένα νήμα, που συνδέει το Νοέμβρη του 1973 με κάθε κορύφωση της νεοελληνικής ιστορίας. Τα μεγάλα ιδανικά και οι στόχοι του αγώνα του Πολυτεχνείου θα δείχνουν στο λαό μας το δρόμο για μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Ελλάδα, θα φωτίζουν τη νεολαία μας, θα μείνουν άσβεστα στη συνείδηση μας.

Ακόμα και τώρα, παρ’ όλες τις αντίθετες προσπάθειες και επιδιώξεις, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά και επίκαιρα. Αποτελούν και σήμερα τους βαθύτερους πόθους και τις ελπίδες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο.

Τότε στα συνθήματα που φώναζαν χιλιάδες άοπλοι αγωνιστές, η χούντα απάντησε ωμά, με τανκς και σφαίρες.

Τώρα, στον πόθο του λαού μας να γίνουν πράξη οι στόχοι του Πολυτεχνείου, στέκεται απέναντι μας η πολιτική του «ανήκομεν εις την Δύση», η πολιτική της υποχώρησης και των συμβιβασμών.

Ξέρουμε και τώρα ποιος είναι ο εχθρός μας. Και τότε και σήμερα, ο αγώνας μας είναι ενάντια στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Ενάντια σε αυτούς που επιβουλεύονται την Εθνική Ανεξαρτησία της πατρίδας μας, ιδιαίτερα σήμερα που η κατάσταση παρουσιάζεται εξαιρετικά κρίσιμη. Πρόσφατες είναι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και στον Έβρο. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά, πως ο Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να μοιράσει με τον Τούρκικο λαό. Αντίθετα, υπεύθυνοι για την κατάσταση που δημιουργείται, είναι ο ιμπεριαλισμός και οι υποστηριχτές του, που χαλκεύουν δεσμά για τους λαούς. Και σήμερα, ο ελληνικός λαός ενωμένος, είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί όπως πάντα, για να υπερασπίσει την Εθνική Ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Γιατί ξέρει πολύ καλά ο λαός μας ότι ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός.

Η Κύπρος, μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθεί να παραμένει βασικό και άλυτο πρόβλημα. Οι 200.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι μακριά από τα σπίτια τους. Οι Τούρκοι εξακολουθούν να κατέχουν το 40% της Κύπρου. Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και προωθούνται «λύσεις» για τη διχοτόμηση του νησιού, σύμφωνα με τα σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Και αυτό αντίθετα στη θέληση του Ελληνικού και Κυπριακού λαού, που θέλουν ενιαία, ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, με το λαό κυρίαρχο, χωρίς ξένες βάσεις και στρατούς.

Στο Αιγαίο, οι Τούρκοι σωβινιστές που υποκινούνται από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, εγείρουν συνεχώς και περισσότερες απαιτήσεις. Διαγράφεται έτσι σοβαρός κίνδυνος για την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης, η οποία υποχωρώντας στις πιέσεις των Αμερικάνων, δεν κρατάει μια αποφασιστική στάση, τέτοια που να εξασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και η ειρήνη στην περιοχή.

Διατηρούνται και συνεχώς ανανεώνονται οι συμφωνίες για την ύπαρξη των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, που δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Ενώ, παράλληλα, μεθοδεύεται και η τυπική επανένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

Τις μέρες αυτές που ολόκληρος ο ελληνικός λαός διαδηλώνει τα αντιφασιστικά αντιϊμπεριαλιστικά του αισθήματα, γίνονται στα Βάτικα της Λακωνίας αποβατική άσκηση του Αμερικανικού Στρατού. Και είναι γνωστή η απαίτηση του λαού μας, να φύγουν οι Αμερικάνοι από τον τόπο μας, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, για να μπορέσει επιτέλους ο λαός μας να χαράξει τη δική του ανεξάρτητη πορεία, μακριά από τις ξένες επεμβάσεις και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως είναι δυνατό να θεωρούμε συμμάχους και προστάτες, αυτούς που είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της πατρίδας μας, για δεκαετίες τώρα, αυτούς που εγκατέστησαν τη δικτατορία, αυτούς που υποκίνησαν τον Τούρκικο Αττίλα να κάψει, να σκοτώσει, να βιάσει και να αλυσοδέσει την Κύπρο, αυτούς που είναι υπεύθυνοι για όλες τις εστίες του πολέμου που άνοιξαν σε ολόκληρη τη γη, αυτούς που στηρίζουν όλα τα φασιστικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα χρειάζεται μια άλλη πολιτική στα εθνικά μας ζητήματα. Μια πολιτική, που θα στηρίζεται στο μαζικό λαϊκό κίνημα, στην υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Απαιτείται μια πολιτική, που απαγκιστρωμένη από τα αμερικανονατοϊκά πλαίσια να στηρίζεται κύρια στις δυνάμεις του λαού και να αξιοποιεί τη συμπαράσταση όλων των αδέσμευτων και φιλειρηνικών δυνάμεων. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ο.Κ. συνεπάγεται, όπως έχει αποδειχθεί, αρνητικές επιπτώσεις στην επίλυση των εθνικών μας προβλημάτων. Ενώ ταυτόχρονα προϋποθέτει ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων, όπως η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση σήμερα.

Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Νέες και Νέοι,

Στο αίτημα του λαού μας, για περισσότερη δημοκρατία, για κάθαρση και αποχουντοποίηση στη δικαιοσύνη, στο στρατό, και στην αστυνομία, για χτύπημα και ξερίζωμα των χουντικών μηχανισμών και του παρακράτους, η Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική κάλυψης και ανοχής. Σήμερα οι δολοφόνοι του Πολυτεχνείου και οι βασανιστές της χούντας κυκλοφορούν ανάμεσα μας ελεύθεροι και μάλιστα αποθρασύνονται και δημιουργούν επεισόδια σε βάρος δημοκρατικών πολιτών.

Σήμερα, χάρη στην ανοχή και την ενθάρρυνση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι χουντικοί σηκώνουν απειλητικά κεφάλι, υπονομεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Ο Σκυλίτσης και οι όμοιοι του, με την υποστήριξη κυβερνητικών παραγόντων, με ύπουλες μεθόδους, προσπαθούν να βγουν από την ασφυκτική απομόνωση, στην οποία τους έχει καταδικάσει ο Ελληνικός λαός. Ενώ την ίδια ώρα, περιορίζονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, φαλκιδεύονται κατακτημένα συνταγματικά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας, συλλαμβάνονται, διώκονται και φυλακίζονται δημοκράτες πολίτες.

Μπροστά στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες σήμερα, τι ζητάει ο λαός μας; Καλύτερες συνθήκες ζωής, κοινωνική προκοπή και δικαιοσύνη. Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης; Λιτότητα για το λαό, ασυδοσία για τα μονοπώλια. Αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και ταυτόχρονα εμφανίζονται μια σειρά νομοσχέδια που προσπαθούν να χτυπήσουν και να φιμώσουν τις κινητοποιήσεις του λαού. Περνάνε οι απεργιακοί νόμοι και ταυτόχρονα προσπαθείται η αλυσόδεση του εργατικού κινήματος. Σε μια τέτοια πολιτική εντάσσεται και το νόθο συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. στην Καλαμάτα.

Στην Παιδεία, τα προβλήματα συσσωρεύονται καθημερινά ολοένα και πιο πολύ. Ενώ με το απάνθρωπο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, χιλιάδες νέες και νέοι δεν έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν, μπαίνουν ακόμα παραπέρα φραγμοί στη μόρφωση. Ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή από τη κυβερνητική πλειοψηφία, όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην άνοδο του επιπέδου των σπουδών, αλλά αντίθετα διαιωνίζει την άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα και ταυτόχρονα στρέφεται κύρια ενάντια στους εργαζόμενους φοιτητές. Αυτός ο νέος νόμος με τη εφαρμογή του, σε λίγα χρόνια θα έχει σαν αποτέλεσμα να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια μόνο τα παιδιά των πλουσίων, ενώ οι άλλοι που προέρχονται από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, θα αναζητούν άλλους προσανατολισμούς. Οι φοιτητές όμως δεν πρόκειται να σταματήσουν. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, γιατί θέλουν ουσιαστική μόρφωση, γιατί θέλουν Παιδεία για όλο το λαό.

Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Νέες και Νέοι,

Στην πέμπτη επέτειο του Πολυτεχνείου, η σκέψη μας είναι στραμμένη στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό, το σιωνισμό, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Η σκέψη μας στρέφεται στο λαό της Περσίας που ξεσηκώθηκε ενάντια στο αιματοβαμμένο καθεστώς του Σάχη, για τη δημοκρατία και ελευθερία. Στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που μάχεται για το ιερό χώμα της πατρίδας του, για τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία.

Σε όλους τους λαούς της Αφρικής, που αγωνίζονται ενάντια στην αποικιοκρατία, στο ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό. Στο λαό της Χιλής, της Αργεντινής και της Νικαράγουα και σε όλους τους λαούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, που αγωνίζονται για την ανατροπή των φασιστικών καθεστώτων, για τη Δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Δημοκράτες και Δημοκράτισσες ,
Νέες και Νέοι,

Σήμερα, το Νοέμβρη του 1978, πέντε χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία- Εθνική Ανεξαρτησία», διατηρεί την ίδια σημασία και επικαιρότητα. Γιατί οι στόχοι που μπήκαν το Νοέμβρη του ’73, γραμμένοι με το αίμα των αγωνιστών παραμένουν ανεκπλήρωτοι.

Η συμμετοχή του λαού στη σημερινή συγκέντρωση και τα συνθήματα που ακούγονται, δείχνουν ποιες πραγματικά είναι οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου. Δείχνουν την επιμονή λαού μας στη διεκδίκηση των βασικών του αιτημάτων. Αποδεικνύει τέλος, ότι το Πολυτεχνείο είναι μια ζωντανή πραγματικότητα στη συνείδηση του Έθνους. Ότι δεν έγινε «μνημείο» , δεν απολιθώθηκε το παρελθόν. Έγιναν πολλές προσπάθειες να περιοριστεί και να αλλοιωθεί το αγωνιστικό νόημα του Πολυτεχνείου, να διαστρεβλωθούν οι στόχοι του, να συρρικνωθεί η σημασία του.

Όμως η νέα γενιά, οι φοιτητές, ο λαός μας, ξέρουν πολύ καλά γιατί έγινε το Πολυτεχνείο, ποιο είναι το βαθύτερο και το πραγματικό του νόημα, και απαιτούν να καθιερωθεί η 17η του Νοέμβρη, σαν Εθνική επέτειος του λαού και της νεολαίας. Γιατί την ημέρα αυτή γράφτηκε μία από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας, αντάξια της επανάστασης του 1821, του ΟΧΙ του 1940, της Εθνικής Αντίστασης, του 114 και όλων των δημοκρατικών αγώνων του λαού.

Με τη σημερινή μεγαλειώδη παρουσία μας και με την πορεία, που θα γίνει στη Βουλή, ανανεώνουμε την υπόσχεση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την οριστική πραγμάτωση των ιδανικών του Πολυτεχνείου.

Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας. Το Πολυτεχνείο ζει στην καρδιά κάθε πατριώτη, κάθε δημοκράτη, κάθε νέου και νέας.

Ο αγώνας συνεχίζεται για την προκοπή της πατρίδας μας, την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία και τη Λαϊκή Κυριαρχία.

Εμπρός να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του ’73.

Εμπρός να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της ενότητας του λαού και των δημοκρατικών δυνάμεων.

Είμαστε σίγουροι.

Θα νικήσουμε.

Από την σελίδα του ΠΡΟΠΟ
Copyright © 2014 frizArta | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top