22/7/11

Ο βαρελοφρόνος

Από την ΕΡΤ
 Η ευρωζώνη χθες, διατύπωσε μία σαφή πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ και της αντοχής του και έδωσε μία σαφή απάντηση στις αγορές. Αυτό τόνισε ο Ε. Βενιζέλος παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. «Μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημόσιου χρέους» σημείωσε με έμφαση, τονίζοντας ότι, όπως έλεγε πάντα, αυτό είναι απαραίτητο για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Η κατάσταση είναι δύσκολη παραδέχθηκε, οι  ευθύνες μας είναι μεγάλες πρέπει να αξιοποιήσουμε το νέο momentum, συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των προσπαθειών. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές σε όλη την ευρώπη καθώς τώρα υπάρχει μία μεγάλη ομπρέλα προστασίας όπου μετέχουν πολύ ισχυροί θεσμοί ενώ πολύ ασφαλής πρέπει να νιώθει και ο Έλληνας καταθέτης καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών προβλέπεται μέσα στο πακέτο.

Καμία ανησυχία για τράπεζες

Ο υπουργός τόνισε ότι με τις χθεσινές αποφάσεις διασφαλίζεται πλήρως κεφαλαιακά το τραπεζικό σύστημα συμπληρώνοντας ότι αυτό σημαίνει ρευστότητα και της ελληνικής οικονομίας καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Όταν οι τράπεζες νιώθουν ασφαλείς η ρευστότητα διοχετεύεται στηνν ελληνική οικονομία». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όσους καταθέτες έχουν σηκώσει τα χρήματά τους να τα επιστρεψουν τις τράπεζες.
Επιπλέον, ο Ε. Β Βενιζέλος σημείωσε με έμφαση ότι 
«Οποιαδήποτε αντίδραση εκτός του θεσμικού συστήματος,  οποιαδήποτε αξιολόγηση έχει απαντηθεί εκ προοιμίου δεν έχει καμία επίπτωση» .
Ο υπουργός μίλησε για γιγαντιαία επιμήκυνση της τάξεως των 30 ετών, διπλασιάζεται η μέση διάρκεια του συνόλου του χρέους, γεγονός που σημαίνει, όπως είπε, ότι  ξεπερνάμε και τις καλύτερες στιγμές της προ κρίσεως εποχής.
Επιπλέον, εισάγεται για πρώτη φορά μηχανισμός επαναγοράς δημοσίου χρέους όχι μόνο για την Ελλάδα. «Αυτός είναι ο EFSF» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας ψηφίζει Ελλάδα και μένει για άλλα 39 χρόνια στο ελληνικό δημόσιο χρέος, περιμένοντας πολύ σύντομα να αλλάξει η κατάσταση.
Σημαντικό επίσης, όπως συμπλήρωσε, είναι ότι μένει ανοιχτή περαιτέρω επιμήκυνση του παλαιού χρέους προς την τρόικα, του αρχικού δανείου που επιμηκύνθηκε στη σύνοδο του Μαρτίου.
Copyright © 2014 frizArta | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top